Apie „Meną ir politiką“ su Rasa Antanavičiūte ir Audriumi Ožalu


Jau šį ketvirtadienį 18.30 val. #VilniusSkaito skaitykloje, šsikūrusioje Lukiškių aikštėje, literatūros apžvalgininkas, 15min vyr. redaktoriaus pavaduotojas AUDRIUS OŽALAS kalbins menotyrininkę, Vilniaus muziejaus direktorę RASĄ ANTANAVIČIŪTĘ apie paminklus ir jos knygą Menas ir politika Vilniaus viešosiose erdvėse.

>>> FB renginys

Rasa Antanavičiūtė tyrinėja istoriją, kad suprastų ir paaiškintų šiandienos procesus. Knygoje „Menas ir politika Vilniaus viešosiose erdvėse“ ji nuosekliai pasakoja apie Vilniaus viešųjų erdvių simbolinio ženklinimo raidą 1895–1953: nuo vėlyvosios Rusijos imperijos iki stalininės Sovietų Sąjungos. Skaitytojams prieš akis iškyla aikštės ir paminklai, gimę iš skirtingų politinių paskatų, atskleidžiama, kaip viena kitą keitusios valdžios įsivaizdavo ir formavo miestą.

Lukiškių bei kitų Lietuvos miestų aikštėms matuojami paminklai siūlo vis naujų priežasčių pergalvoti istorinės atminties įsivaizdavimą, įpaminklinimą, įamžinimą ar pasirinkimą pamiršti.  al vertėtų iš naujo atsakyti į klausimus, kodėl apskritai statome paminklus, ir pasižiūrėti, nuo ko viskas prasidėjo?

„Pokalbio metu, atsispiriant nuo knygoje pateikiamo tyrimo, bus kalbama ir apie dabar Vilniui aktualius įpaminklinimo klausimus. Ar Lukiškių aikštėje vykstantys procesai primena XX amžiaus istorijas? Kas vienija daugelį Vilniuje statytų paminklų ir ar paminklas Vyčiui būtų desninga tąsa to, kas buvo anksčiau? Kaip autorė žiūri į konfliktus dėl P.Cvirkos ir Žaliojo tilto skulptūrų? Galų gale, dabar visame pasaulyje vykstanti paminklų griovimo banga – ką ji liudija apie besikeičiančias visuomenes ir mūsų istorinę atmintį?“

Daugiau apie leidyklos LAPAS renginius mūsų FB paskyroje.

 



Item is added to cart