Kviečiame skirti 1,2 proc. GPM leidyklai „Lapas“ ir prisidėti prie knygos lietuvių kalba – Olgos Šparagos „Revoliucijos veidas moteriškas. Baltarusijos atvejis“ – leidybos.


Kviečiame skirti 1,2 proc. GPM leidyklai „Lapas“ ir prisidėti prie knygos lietuvių kalba – Olgos Šparagos „Revoliucijos veidas moteriškas. Baltarusijos atvejis“ – leidybos.

Kaimyninę Baltarusiją vis dar dengia nepažinumo šydas – žinios apie jos visuomenę ir ją veikiančius procesus yra fragmentiškos, dažnai lydimos daugybės klišių. Šiandien, Ukrainos karo akivaizdoje, kaip niekad svarbu nepamiršti ir kitoje Rytų Europos valstybėje vykusio bei tebevykstančio pasipriešinimo diktatūrai. 

Baltarusių filosofė OLGA ŠPARAGA – filosofijos mokslų daktarė, kelių monografijų autorė, aktyvistė ir opozicionierė, prisilietusi prie Moterų maršų judėjimo nuo pačių jo ištakų, 15 parų kalėjusi už savo veiklą ir galiausiai privalėjusi palikti šalį.

Autorė savo esė atsispiria nuo 2020 m. įvykių Baltarusijoje ir Moterų maršų, reflektuoja lūžines baltarusių visuomenės patirtis bei moterų vaidmenį jose. Ši 2021 m. Vokietijos leidyklos „Suhrkamp“ išleista knyga protestų bangą apibūdina kaip moterišką, taikią, postnacionalinę ir mėgina ją įkontekstinti kitų Europos bei pasaulio emancipacinių judėjimų peizaže.

Esė autorė sutiko parašyti pratarmę lietuviškam leidimui, žvelgdama į knygoje pristatomus įvykius iš šiandienos perspektyvos. Knygą verčia Vilniaus universiteto profesorė, knygos „Fokuse: moterys Lietuvos kine“ bendrasudarytoja Natalija Arlauskaitė.

„Tai vienu metu protestų istorijos dokumentas, jo refleksija ir politinio projekto apmatai. Autorė siūlo pasakojimą apie įvykių eigą, kuriame pašnekovėmis tampa baltarusių menininkės, Hanna Arendt, kalėjime sutiktos bendražygės, Judith Butler ir kiti protesto teoretikai. Knyga iš feministinės perspektyvos žvelgia į individualią protestų patirtį, naujos viešos erdvės kūrimąsi, streiką kaip rūpesčio formą, ekonomines ir skaitmenines emancipacijos gijas. Ji primena neseną istoriją, kurios detalės greitai blunka, ir siūlo tokį žvilgsnį į Baltarusijos protestus, kuris mato nebaigtą, bet laimėtą revoliuciją“, – taip esė pristato N. Arlauskaitė.

Pasak vertėjo, poeto Mariaus Buroko, ši knyga kaip niekad reikalinga: „Kai kurie dalykai – vyrų ir moterų įsitraukimas į politiką, aktyvizmo ir feminizmo dinamika, pasaulėvaizdžio kaita – yra aktualūs ir mūsų visuomenei, kai kuriais aspektais nedaug nutolusiai nuo baltarusių.“

KAM BŪTŲ PANAUDOTA JŪSŲ PARAMA

Esame dėkingos Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutui už skirtą finansinę paramą! Tačiau knygos leidybai trūksta dar 81 proc. sumos.

SKIRDAMI PARAMĄ JŪS >>>

> Prisidėsite prie reikšmingos knygos lietuvių kalba išleidimo.

> Padėsite tęsti demokratinių idėjų sklaidą ir Baltarusijos pažinimą. 

> Paremsite nišinę leidybą Lietuvoje.

Kaip skirti 1,2 proc. GPM leidyklai „Lapas“?

1) Naudodamiesi internetine bankininkyste arba savo el. parašu prisijunkite prie Elektroninės Deklaravimo Sistemos: https://deklaravimas.vmi.lt/

2) Viršutinėje meniu juostoje pasirinkite „Deklaravimas“ >> tuomet kairiajame meniu pasirinkite „Pildyti formą“ >> ir laukelyje  „Formos kodas“ suveskite:  FR0512

3) Apačioje pamatysite reikiamą formą >> skiltyje „Forma elektroniniam pildymui“pasirinkite gaublio ikoną.

4) Atsidarius formai, suveskite savo asmeninius duomenus (asmens kodą, telefoną, vardą, pavardę ir adresą) >> apačiioje pasirinkite „Mokestinį laikotarpį“ – 2021 metus >> pasirinkite opciją „Mokesčio dalį skiriu paramos gavėjams“

5) Apačioje suveskite paramos gavėjo duomenis >> Gavėjo tipas: 2 >>> Gavėjo kodas: 302557360 >> Mokesčio dalies paskirtis: ĮSTAIGOS VEIKLAI >> Mokesčio dalies dydis (procentais): 1,2 (arba kita) >> Mokesčio dalį skiriu iki (metai): 2022 (arba kita)

Jeigu norite remti leidyklos „Lapas“  veiklą, labai vertintumėte, jei pasirinktumėte ilgesnį paramos skyrimo laikotarpį.

Deklaraciją sėkmingai užpildėte, dėkojame!

Mes norėtume tarti asmeninį ačiū skyrusiems paramą. Kviečiame susisiekti su mumis asmenine žinute: info@leidyklalapas.lt 



Item is added to cart